Bedaf wint 17 medailles bij NK Langlaufen 2019

23, 24 en 26 januari 2019 – De omstandigheden konden niet beter zijn voor de Nederlandse Kampioenschappen (NK) Langlaufen in Sankt Ulrich am Pillersee in Oostenrijk. In de weken voorafgaand aan het evenement was de sneeuw met bakken uit de hemel komen vallen. Met man en macht was er gewerkt aan het vrijmaken van de wegen en het verwijderen van overtollige sneeuw van de daken. Er moest zelfs een helikopter aan te pas komen die kunstmatig lawines opwekte zodat het veilig genoeg zou zijn op de loipes. Net op tijd hield het op met sneeuwen en op zaterdag 19 januari reden meer dan 100 Nederlandse langlaufers in auto’s het dorp binnen.

16 Bedaf’ers namen deel aan het NK Langlaufen: 9 dames, 5 heren en 2 jeugdleden. Zij konden zich inschrijven voor drie wedstrijden: 7,5 km vrije stijl langlaufen op woensdag 23 januari, 10 km klassiek langlaufen op donderdag 24 januari en 25 km skating / vrije stijl langlaufen op zaterdag 26 januari.

Bij de jeugd was onze 12 jarige Lukas Jakobs de grote winnaar: hij behaalde maar liefst 3 gouden medailles op alle afstanden. Katja Kleinveld en Ann Ketelaars behaalden ieder een gouden medaille in hun leeftijdscategorie op de 10 km klassiek langlaufen. Matti Baggerman behaalde een gouden medaille in haar leeftijdscategorie op de 7,5 km skating. Bij de 7,5 km skating veroverden Raf Creusen (jeugd), Katja Kleinveld (40+) en Ann Ketelaars (60+) ieder een zilveren medaille en Mariëtte van Hoof (50+) en Olga de Bruine (60+) een bronzen medaille. Op de 10 km klassiek behaalden Matti Baggerman (60+) en Wim Ketelaars (70+) een zilveren medaille en Marina Weiss (40+) en Olga de Bruine (60+) een bronzen medaille.

Marina Weiss deed voor het eerst mee aan de Nederlandse Kampioenschappen Langlaufen. Moe kwam zij over de finish, niet wetende dat zij als derde het podium zou betreden. Zij was dan ook uiterst verbaasd toen zij hoorde dat zij een bronzen medaille had gewonnen: “Ik train voor de Vasaloppet in Zweden (langlaufmarathon 90 km) in maart 2019 en dit was bedoeld als training. Ik ben super trots op deze overwinning. Het was zwaar maar wat een ervaring.”

Bij de funwedstrijd Run en Skate op donderdag 24 januari eindigde Mariëtte van Hooff als derde bij de dames individueel. Zij liep twee rondes van 2,5 km hard en skatet 2 rondes van 2,5 km. Het leverde haar een tweede bronzen medaille op. Al met al togen de Bedaf’ers huiswaarts met 6 gouden, 6 zilveren en 5 bronzen medailles.

De weersomstandigheden tijdens de 7,5 km vrije stijl en 10 km klassiek waren uitstekend: het was droog, er was weinig wind en af en toe kwam het zonnetje door. De temperatuur bleef overdag onder nul en voor het klassiek langlaufen is dat ideaal: er kon gelanglauft worden op hardwax. De sneeuw was wel zwaarder: de langlaufers gleden gemiddeld vier à vijf minuten minder snel dan in 2018.

De 25 km skatemarathon was andere koek. Zaterdagmorgen begon het zwaar te sneeuwen en dat zorgde voor een barre tocht. Maar liefst tien van de 22 dames die zich hadden ingeschreven voor de wedstrijd haakten af voor de start of tijdens de wedstrijd. Van de 34 deelnemende heren haalden 12 de eindstreep niet. Het verschil in tijd was 20 tot 30 minuten met de marathon in 2018. Veel langlaufers kwamen gevloerd over de finish. De aanmoedigingen van de vele supporters langs het parcours sleepten velen erdoorheen.

Zie voor de uitslagen van de Nederlandse Kampioenschappen Langlaufen 2019:

Op 10 februari vindt het laatste onderdeel plaats van de NK Langlaufen: 30 km klassiek langlaufen. Deze wedstrijd vindt plaats in Oberhof in Duitsland tegelijkertijd met de Rennsteig Langlaufmarathon.

Volgend jaar worden de Nederlandse Kampioenschappen opnieuw gehouden in Sankt Ulrich am Pillersee op 29 en 30 januari en 1 februari.