Geweldig parcours SLT skiathlon

Nedereindse berg, 25 mei 2019 Skiathlon – Van Bedaf staan vader Ruben en zoon Lukas Jakobs en Marit Pietersen aan de start van de Skiatlon van het Stichts Langlaufteam (SLT). Deze wedstrijd is onderdeel van de Holland Cup Noords (HCN). De deelnemers passen twee technieken toe: rolskiën klassiek en rolskiën skating. De jeugd en de recreatieve langlaufers rollen per techniek ieder twee rondes (totaal 8,8 km), de dames per techniek drie rondes (totaal 13,2 km, en de mannen per techniek vier rondes (totaal 17,6 km).

Het parcours is geweldig. Daar kan het niet aan liggen. Het is echter Marit’s intentie om een rustige race te doen. De laatste maanden heeft ze door omstandigheden maar weinig kunnen trainen. Blij verrast is ze als ze in de tweede ronde merkt dat ze nog wat achter de hand heeft. Ze besluit om ook de drie rondes skating op de klassieke rolski’s uit te rijden. Marit legt uit: ’’Zonde van de wielen in verband met extra slijtage maar het zijn de snelste rolski’s die ik heb en het skaten gaat prima, ook al zijn het lompe dingen’’. Marit eindigt als derde in 44:04 minuten, iets meer dan vier minuten achter de winnares Nicole de Wit.

Lukas heeft zijn rolski`s van stal gehaald met snelle wielen. Helaas zijn alleen rubberen wielen toegestaan. Dus bepaalt de wedstrijdcommissie dat Lukas een extra lus moet rolskiën om het verschil te compenseren. Dat zorgt bij Lukas voor verwarring. Het is hem niet duidelijk welke lus de wedstrijdcommissie bedoelt. Maar met een flink tempo en een grote dosis doorzettingsvermogen weet Lukas zijn tijd scherp te houden: 30:07 minuten. Goed voor een mooie tweede plek bij de jeugd.

Ruben – de vader van Lukas – heeft nog niet eerder op klassieke rolski`s gestaan. Maar hij neemt de uitdaging toch aan om in de breedtesport categorie zijn slag te slaan. Na wat onwennigheid houdt hij zijn medestrijders in zijn klasse goed bij. Hij eindigt met een welverdiende derde plek in in 38:40 minuten.

In de wedstrijdcategorie eindigt SLT lid Jos Verest als verrassende eerste. Hij laat de ijzersterke Machiel Ittmann achter zich.

De HCN is de landelijke langlaufcompetitie die in 2018 van start is gegaan onder auspicien van de Nederlandse Skivereniging. De HCN heeft in totaal dertien wedstrijden waaronder de Nederlandse Kampioenschappen Langlaufen in Oostenrijk (in totaal 4 wedstrijden) en de Wintertriathlon Weissensee. Ook Bedaf organiseert een wedstrijd als onderdeel van de HCN: de Bedaf Loppet. Dit jaar vindt deze wedstrijd plaats op 19 november. Andere wedstrijden die nog komen zijn: de Rotterennet op 22 juni, een rolskiwedstrijd van RW Rottemeren op de wielerbaan in Maassluis, de Bergzicht Klassiek in Woudenberg van het SLT op 10 november en de Wintertriatlon in Gouda op 14 december van Langlaufverenining Gouda.

Zie hier de uitslagen .

Leave A Comment